От пресата

От пресата

Днес бихме желали да споделим интервю, което се появи в българската преса.

Интервюто е публикувано във в. Стандарт, а негов автор е Иван Петров. Ето малка извадка от него.

"- Какви са основните насоки на китайския инвестиционен интерес към България?

- В Китай България е известна най-вече със своята Розова долина и с киселото си мляко. Представата е, че ние сме дълголетници, имаме прекрасна природа и нашето здраве и дълголетие се дължи до голяма степен на киселото мляко и другите натурални продукти, които използваме, както в храната, така и в козметиката. Разбира се, основната слава е на българското розово масло.

Неслучайно най-много туристи от Китай, както и от други далекоизточни страни Япония, Корея и др. посещават именно Розовата долина, Карлово и Казанлък по време на розобера и празника на розата. При това забележете китайците идват в България без дори да имаме директни авиополети между двете страни нито пък има български туристически представител в Китай. Китайските туристи и туроператори сами се организират като използват връзката до Истанбул, по-рядко до Виена и оттам се придвижват до България и Долината на розите."

"- Значи можем да очакваме конкретни китайски инвестиции в района на Розовата долина и Пловдив?

- Много сериозни китайски инвеститори проявяват засилен интерес към индустриална зона Карлово, до с. Ведраре, която лежи на това трасе и на практика е в идеалния географски център на България. Такъв беше и анализът на водещия анализатор и голям инвеститор от Китай г-н Нелсън Уонг по време на форума в Шанхай. Президентът на ACN Worldwide г-н Уонг е не само много богат човек, но световен специалист в изготвянето на инвестиционни инфраструктурни проекти. Той вече е посетил два пъти района със свои експерти и е ангажирал в своя екип в Китай и млади български специалисти, което е много добър индикатор. Очаква се негова визита и в първото тримесечие на 2016 г. в България. Подобен мега проект може да съживи целия район на Подбалкана, да създаде поминък на всички общини от Карлово до Казанлък и като непосредствени резултати от това цената на имотите на хората рязко ще се повиши, те ще имат постоянна работа, а районът отново ще се превърне в индустриален и инфраструктурен център.

Въпросът е да можем да предложим на китайските инвеститори достатъчно големи терени с подходяща инфраструктура в района, а държавната и общинската администрация максимално да съдейства на намеренията на инвеститорите. Предимство е и, че в района на Подбалкана има достатъчно квалифицирана и технически грамотна работна ръка, благодарение на специализираните гимназии и бивши техникуми, както и специалисти работили дълго време във военните и машиностроителните предприятия в района. Все пак основното е необходимостта да бъдат подготвени конкретни инвестиционни проекти с ясен и разбираем от инвеститорите бизнес план. Китайските фирми биха проявили сериозен интерес и към български предприятия от района за производство на коземетика и фармацевтични продукти на натурална основа (роза, лавандула, билки, грозде и т.н.). Ако трябва да обобщя, три неща са необходими като начало за привличане на конкретна китайска инвестиция: земя, квалифицирана работна ръка, добре изготвен бизнес проект."

Цялото интервю може да прочетете на www.standartnews.com

 

WeChat Twitter Google + Facebook
Последвайте ни
(微信号): bgdamascena
Мейл бюлетин
Запиши

 

Copyright © 2014 Bulgarian Rosa Damascena Ltd. All rights reserved

WebDesignBG