Le Sensé Beauty Corner

Вижте как Карлово отбелязва празникa на Розата

30.05.2016,

Вижте как Карлово отбелязва празникa на Розата

С пресъздаването на ритуал "розобер" в розовите масиви на карловския квартал "Сушица" започна празникът на Розата 2016 в Карлово.

С много народни песни и хора бе посрещната Царицата на Розата 2016 Марина Свиленова. С хляб и сол и китки от рози бяха посрещнати гостите в розовите градини. Гайдарски оркестър от Калофер изпълняваше празнични мелодии, а фолклорни певчески колективи подканяха с песните си гостите на розобер.
 
С тържествена церемония миналогодишната Царица връчи короната на Царица на Розата 2016.
 
По-късно Царицата бе въведена от шествие на площад "20-ти юли", където д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово, й връчи преходната златна роза, изработена от двадесет и четири каратово злато, която се връчва на всички царици от 1975 година.

В своето обръщение кметът каза:

"В ден като днешния ми се иска времето да спре, за да се насладим на аромата на Нашата роза, на синьото небе, на слънцето, на зеления балкан, на всичката тази красота, която Бог ни е поверил да я пазим и да се радваме.

Преди повече от пет века нашите предци с много ум, с много трудолюбие са започнали да отглеждат маслодайната роза. Повече от пет века в дните на месец май до началото на месец юни, независимо от времето, в нашият край върви най-хубавия сезон - розобера.

Днес ние сме тук, за да отдадем нашата почит на трудолюбието на всички, които се занимават с отглеждане на маслодайна роза на всички. Нека в този прекрасен ден всички да отворим душите и сърцата си за красотата и да бъдем в добро настроение! Честит празник!".
"Уважаеми съграждани и гости, трудолюбиви и мъдри, благородни и достойни поданици на моята долина, добре дошли тук в сърцето на България, тук, където всяка педя земя нашепва чудни легенди, всяка пътека води към късчета земна красота, и мечтите на хората мерят ръст с планинските върхове.

Аз, Царицата на Розата, Ви благославям и повелявам днес да бъде ден на всеобщо веселие, радвайте се на вашия труд и на земята, която ражда красота. Да бъде празник!", отправи своите приветствени слова Царицата на розата Марина Свиленова.

Празнична фолклорна програма изнесоха Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков" Плевен, Танцов състав "Розова долина" Карлово, гайдарски състав "Петко войвода" София, фолклорни групи от Войнягово, Баня, Климент, Дъбене, Горни Домлян.
По-късно в Исторически музей Карлово бе демонстрирано розоварене и дегустация на продукти от маслодайна роза.

Вечерта ще завърши с празничен концерт на военен духов оркестър при 61-ва Стрямка механизирана бригада, модно ревю "Българска шевица", фолклорна плетеница с участието на Самодеен танцов състав при НЧ "Св. Св. Кирил и Методий 1914" гр. Твърдица, концерт на финалистите от "Х Фактор" Християна Лоизу, Пламен и Иво.

WeChat Twitter Google + Facebook
Последвайте ни
(微信号): bgdamascena
Мейл бюлетин
Запиши

 

Copyright © 2014 Bulgarian Rosa Damascena Ltd. All rights reserved

WebDesignBG